Vätskestationer – generell information

Marathon Trehörningen
Första mötet med sjön Trehörningen, är redan under första km.

Du som är funktionär har en uppgift vid vätskestationen: Att se till att löparna får en trevlig upplevelse. Några som springer kommer ha sin jobbigaste dag i livet och då är det viktigt att du som funktionär är trevlig och hjälpsam.

Var förberedd:
– Häng upp sopsäcken på sidan av bordet med hjälp av tejp.
– Dela på bananer och andra stora saker. En halv banan är lätt att skala och äta. En halv snickers är lagom. Om du har vattenmelon, skär i små greppvänliga bitar. Men skär inte upp allt, behåll en del.
– Var beredd på frågor. Hur långt är det kvar? Var är närmaste toalett?
– Om många löpare kommer samtidigt, förbered med vatten och sportdryck i kannor så de slipper köa till dunkarna.

Möt och stötta
– Heja och klappa händerna, löparna är hjältar och behöver uppmuntran.
– Peka vart de ska springa efter stationen. Ibland är det inte helt självklart om man är trött.
– Om någon ser skadad ut eller förvirrad. Erbjud dom att sitta på din stol. Visa att du har första hjälpen-grejer.
– Erbjud dom att bli upphämtade, men förbered dom på att det kan vara 30-60 min väntetid

För säkerhets skull
– Bekanta dig med första-hjälpen-väskan
– Kolla var det finns bebodda hus i närheten
– Ring alltid 112 om det är akut fara. Ring 073-610 84 03 om det är mindre akut. Du behöver hämtning (reservnummer 070-3636262).

Dags att packa ihop?
– När du tror att den sista löparen passerat, kolla att det stämmer. Du kan fråga föregående station vem som är sist eller om det kommer en cyklist och säger att sista passerat.
– Kolla att det inte ligger något skräp före eller efter stationen. Promenera en bit, typ två hundra meter efter stationen.
– Torka av bordet så det inte är kladdigt
– Knyt ihop sopsäcken så inga fåglar etc kommer åt.
– Mat och annat lägger du in i lådan och lägger på locket.
– Lådor kommer köras till startområdet för att ge löparna fika när de kommer i mål.

Får funktionären smaka?
– Du som står över lunch ska få en lunchmacka och dryck utskickat.
– Men du får förstås smaka av det som finns på bordet, men se till att löparna får i första hand.



Vätskestation 1 – Selknä

Första stationen för halvmarathon och 10,5 km. De snabbaste kommer bara springa förbi. Om det blir varmt eller om någon löpare har problem så fyller stationen en funktion.

Länk till Google maps

Placering – Man kör in från Fjällnoravägen och kör så långt det går med bil. Bordet ska placeras i den skarpa svängen nära det rosa huset. Det är mycket svårt att vända med släpkärra här, så planera din körning.

Utrustning: Ett bord, en stol.
En hel dunk vatten. En halv dunk sportdryck.
Skål med godis. Bananer.
Första hjälpen.

Bemanning: 1 person kl 10:30 – 11:30. Första löparen beräknas komma 10:40.

6 sjöar / 6 lakes marathon 2022
Sträckan längs Lötsjön är vacker. Här finns den enda längre sträckan med skogsstig (trail), så ta det lugnt!

Under maraton, 42,2 km, springer du ett varv runt 6 sjöar motsols: Trehörningen, Lötsjön, Funbosjön, Gårsjön, Ramsen and Norrsjön. Du kommer springa nära Lötsjön and Trehörningen, du får ett par glimtar av Funbosjön, Ramsen och Norrsjön. Sjön Gårsjön kommer du inte se alls – men å andra sidan så får du se en sjunde sjö, de trollska Ältsjön.

Du startar norröver det är en lättsprungen, bred stig som går över till en grusväg längs med Trehörningen. En kort sträcka på asfalt längs Fjällnoravägen och sen ner på en bred stig. Strax korsar du vägen och kommer in på den mest tekniska delen av banan, i skogen söder om Lötsjön. Det är en vanlig skogsstig, men det finns alltid risken att snubbla på någon rot eller sten. Du får några vackra vyer över sjön och strax kommer du till vätskestationen Borgis – som också är en strand. Är det riktigt varmt kanske du vill ta ett snabbt dopp?

Var uppmärksam på att du korsar järnvägen efter skogen på väg in i samhället Länna. Tågen går inte fort, men det är museitåg och ånglok har lång bromssträcka. Spring aldrig framför tåget. Du kommer också korsa stora vägen, 282, så var försiktig.

Efter Länna kommer du djupt in i skogen och får se bland annat den lilla Ältsjön.

Efter en knapp km på asfalt (en trottoar längs 282) springer vi åter in på ett skoggstig, oftast mycket lätt löpning. Här kommer du se den lilla skogssjön Ältsjön. Följande sträcka är några kilometer av små skogsvägar. Ett eller två torp, någon lada, annars mörk skog eller stora hyggen.

Sträckan runt Funbosjön är ganska lång, men fin löpning. Du kommer ut till ett blandad jordbrukslandskap och ser vid ett par tillfällen Funbosjön bortanför ängarna. Små stugor blir större och till slut kommer du till Frötuna gård, som fortfarande äger mycket av marken runt om. Här finns en vätskestation för att fylla på innan en otroligt lång allé som leder tull asfaltsvägen.

Frötuna gård ligger i norra änden av Funbosjön, vid km 17. Här finns en vätskestation.

Lägns asfaltsvägen ser du en skylt till vänster, “Funboslätt”. Du får nu ännu en glimt av Funbosjön. En fin vätskestation ligger vid torpet Grytbol. Sedan springer vi på gamla byvägar som nu förvandlats till stigar.

Mer öppna landskap och två kilometer asfalt innan vi kommer till Funbo kyrka från 1100-talet. Här finns WC. Du korsar en två hundra år gammal stenbro och efter ytterligare en km korsar du 282, var försiktig – trötta löpare och snabba bilar är en dålig kombination!

Funbo kyrka efter cirka 25 km, WC och vätskestation.

Genom byn Källtorp och in i skogen igen, men bara 700 m innan du kommer tillbaka till Trehörningen.

Den följande delen är samma som för halvmarathon:

I Lövstahagen ser du sjön och en vätskestation. Här möter du halvmaran. Sen kommer fin sträcka genom Marielund med sina hundraåriga sommarhus. Du kommer korsa järnvägsspårenän gång till vi Marielunds station, så var försiktig! Det finns en WC i stationshuset och ett café bakom stationshuset.

Marielunds station. Bakom stationen finns ett café. Här finns WC.

Fortsätt på lugna asfaltsvägar genom ett vackert öppet landskap till nästa vätskestation, Söderby såg. Här fortsätter du på små bortglömda grusvägar till nästa vätskestation, Häggdal.

Här(efter ungefär 35 km) möter vi återigen 10 km-banan, men strax är vi i Skräddartorp där de svänger av in mot Fjällnora och vi fortsätter framåt.  Strax är vi i Norredatorp, en liten gård som ägs av studenterna på Uppsala universitet. Här har vi en vätskestation. Du fortsätter på en skogsstig längs Norrsjön.

Från Marielund är det lättsprungen asfalt ungefär km 29-31. Från och med nu går halvmaran samma rutt.

Nu närmar vi oss den sydligaste änden av banan och nu springer vi i Knivsta kommun. Efter ungefär 38 km, vid byn Eda vänder vi norrut på små grusvägar. Vägen tillbaka till Fjällnora går på östra sidan av sjöarna Norrsjön och Ramsen. Grusvägen har en seg uppförsbacke innan du kommer till sista vätskestationen, Röda stigen. Därefter en skogsstig i några hundra meter och ytterligare ett par kilometer på grusvägar innan du ÄNTLIGEN kommer till Fjällnora.

Var beredd på att din GPS kan stå på drygt 43 km innan du är framme. Vi har gjort banan så att ingen ska kunna springa kortare än 42,2 – oavsett vilken app du har eller om du springer kortaste vägen i svängarna. Det gör att de flesta kommer springa runt 43 km.