När ska jag vara där på loppdagen?
Om du redan hämtat upp nummerlappen dagarna före så räcker det med att vara där en kvart före din distans startar. 15 minuter före har vi information och uppvärmning. Om du hämtar upp din nummerlapp på plats så behöver du vara där minst 30 min före din start. Startområdet öppnar 09:00, så undvik att komma inte innan dess – eftersom vi är upptagna med förberedelserna.
- Marathon startar 10:00
- Halv marathon startar 10:30
- 10,5 km startar 11:00
- 5,5 km startar 11:30
När är sista anmälningsdag?
Du kan anmäla dig sent, men priset höjs stegvis, preliminärt kring 1 december, i början av sommaren och 30 dagar före start höjs priset. Preliminärt stänger vi anmälan en vecka före startdatum, men det kan också bli tidigare. I mån av plats går det att anmäla sig på tävlingsdagen för ytterligare en avgift. Håll utkik på vår Facebook-sida.
Som tack för att ni anmäler er tidigt så är vi generösa med att återbetala avgiften om du måste ställa in.
Avbokningar
Om du måste ställa in på grund av skada eller sjukdom:
– Upp till två veckor före tävling: Du får pengarna tillbaka (minus 50 kr i administrativ avgift), meddelas via mail.
– Upp till tre dagar före tävling: Du får pengarna tillbaka (minus 150 kr i administrativ avgift), meddelas via mail.
– Upp till 24 timmar före start: Du kan behålla din plats till nästa år (gratis).
Var hittar jag info om bussarna?
Här hittar du info om gratis buss mellan Uppsala och Fjällnora på tävlingsdagen.
Vilka skor ska jag välja?
Vanliga löparskor duger utmärkt. Det viktiga är att du har skor som du trivs med. Om man gillar trailskor så går det bra också, men den enda distansen där du får någon större fördel är på 5,5 km – där består majoriteten av skogsstig. Övriga sträckor så är det mest grusväg, med kortare partier i skog. På marathon är det totalt 5 km skogsstig, sen mest grus och en del asfalt.
Så kallade “barfotaskor” eller FiveFingers rekommenderas bara till mycket vana löpare. Det finns en som sprungit marathonsträckan med såna skor, men det är extremt.
Hur ser banan ut? Backar? Asfalt eller stig?
Det varierar, men alla lopp har en del som går på riktiga skogsstigar. Det kortaste loppet går nästan bara i skog och har några korta, branta backar. Det längsta loppen är mest småvägar och platt. Läs mer på sidan om banorna. Du kan också se filmer från banan på Youtube.
Jag har inte fått något kvitto, behövs det?
Nej, du anmäler dig med ditt namn. Du registrerar dig på plats senast en halvtimme innan eller på Resecentrum i Uppsala de två dagarna före loppet. I samband med registrering får du ditt startnummer.
Kan man byta distans?
Ja, det är bara att maila info@6sjoar.se senast dagen före loppet. Om du byter distans samma dag så finns en risk att du hamnar fel i resultatlistan. Om du vill springa längre tillkommer en avgift.
Hur ofta är det vätskekontroll?
Ungefär var tredje kilometer. På 5 km betyder det bara en vätskekontroll, på marathon finns 13 stycken. Utbudet varierar, men våra kontroller få mycket gott betyg av löparna. Här ser du en karta med kontrollerna.
Vilken sportdryck får man?
Vi serverar sportdryck från Umara med citronsmak. (Information uppdaterad 2024). Den finns i start och mål och på alla vätskestationer utom på några enstaka under marathon som heter “endast vatten”.
Hur funkar det med muggar och Hydrapouch?
Vi är muggfritt lopp (cup free race), det vill säga att du fyller egen mugg, flaska eller liknande med vatten och sportdryck på vätskekontrollen. Se videon om Hydrapouch om hur det fungerar.
Finns toaletter längs banan?
Vi har inte egna toaletter uppställda, men det finns några möjligheter. Fråga funktionär på plats eller leta upp själv, vi har inte skyltat.
Får man springa med hund?
Ja, det går bra under förutsättning att ni håller avstånd, vid starten kan det vara trångt och ni kan behöva vara extra försiktiga. Maila info@6sjoar.se innan så kan vi ha en dialog om någon annan deltagare skulle vara hundrädd på samma distans. Det har hittills bara varit enstaka hundar, men om det blir många kan vi behöva begränsa. Mer om att springa med hund.
Hur funkar tidtagningen?
Tidtagning sköts av företaget Neptron. På nummerlappen sitter ett litet engångschip som läses av automatiskt i målgång. Din måltid kommer direkt upp på hemsidan.
Hur ser startområdet ut?
Delas det ut medaljer, diplom och T-shirts?
Vi försöker tänka på miljö och hållbarhet. Vi har en väldigt snygg medalj i trä, tillverkad i Sverige. Diplomen finns som PDF på nätet på din resultatsida, och du skriver ut själv om du önskar. T-shirts delas inte ut, men man kommer kunna köpa på plats, alternativt beställa så skickar vi. Det finns medaljer i mål för alla som vill ha! Och vi delar ut en smart flergångsmugg, en så kallad hydrapouch.
Det finns många åsikter om T-shirts och funktionströjor. En del vill ha en och då ska de få. Andra bryr sig inte, och då är det förstås onödigt. Så istället för att dela ut en billig tröja av dålig kvalitet så får du köpa en i samband med att du köper biljett. Den är tillverkad av fairtrade- och miljömärkt bomull.
Vart går pengarna?
Loppet drivs av föreningen 6 sjöar vars enda syfte är att driva loppet. Om det blir ett överskott så går pengarna till nästa års lopp. En viktig del i genomförandet är alla funktionärer, där de flesta kommer från lokala idrottsklubbar. De får en del av intäkterna som stöd till sin verksamhet. Övriga stora utgifter är bl.a. tidtagning, marknadsföring, iordningställande av banan och 14 vätskekontroller. Intäkterna kommer av 80– 100 % av deltagaravgifter. Sponsorerna bidrar främst till marknadsföring och miljöarbetet. Uppsala kommun ställer upp med plats och en tillfällig bro över Pålsundet. De T-shirts vi säljer går vi back på, men vi hoppas att ni vill hjälpa till att synliggöra loppet!
Passar det för mig som långsam motionär?
Ja, absolut. Så länge du kan jogga lite lugnt på en skogsstig så passar det för dig! Vi vill få ut fler att röra på sig.
Får man promenera hela sträckan?
Ja, på de två kortare sträckorna 5,5 och 10,5 km så går det utmärkt att gå hela sträckan. På de längre sträckorna så tar det lite för lång tid att gå hela vägen. Kl 16 bör du vara tillbaka. Man kan vara ute ända till kl 17, men bör då meddela oss. Efter kl 16 börjar vi plocka ihop vätskekontroller m.m.
Finns det någon maxtid?
Du har ingen brådska, men vätskekontrollerna kommer stänga allteftersom de sista passerar. Preliminära maxtider är för 5,5 km: 1 timme 15 minuter, 10,5 km: 2 timmar, 21 km: 3 timmar 30 minuter, 42 km 6 timmar. Om man behöver mer tid så är det bara att promenera på, men med risken att vätskestationerna dras in. Målområdet och tidtagningen är öppen till minst till kl 16. Förra året kom den siste in kl 17:00 och belönades med en honungsburk!!!
Passar det för mig som elit?
Ja, du är så välkommen! Men räkna inte med några prispengar och medaljer. Vi tar tid och har resultatlistor, men annars har vi ingen elitsatsning.
Kan jag ändra distans?
Maila info@6sjoar.se om du vill ändra. Det går bra fram till två dagar före start, om du ändrar senare så kan du springa en annan distans, men det finns risk att din tid tid blir fel. Om du ångrar dig under loppet så måste du säga till en funktionär. Det är bara de två längsta distanserna där man kan ta en genväg (på 42 km kan man i praktiken ångra sig och bara springa runt en eller två sjöar.)
Kan jag springa vilse?
Banan är väl uppmärkt med snitslar, skyltar och pilar. Det finns alltid en liten risk att man missar en banmarkering eller att någon markering saknas. På kortaste distansen, 5 km, sprider du bara runt en sjö. Så om du missar stigen så kommer du snart hitta tillbaka. På den längsta distansen kommer banmarkeringarna mer sällan. Därför kan det vara klokt att kolla kartan innan och ta med dig en mobil.
Kan man duscha och byta om?
Fjällnora är Uppsala kommuns mest populära badplats. Du kan bada i sjön och det finns en kallvattensdusch. Det finns ett antal toaletter och en stuga för ombyte. Om det kommer mycket folk så kan det bli lite trångt.
Är serveringen öppen?
Ordinarie öppettid är 10:00-16:00. Vi har bett Fjällnora öppna 09:00 på tävlingsdagen.
Hur långt före start ska jag komma?
En en halvtimme före start räcker bra. Om du inte hämtat nummerlapp tidigare så är det bra att vara där 45 min före start. Du kan man hämta nummerlappen vid Resecentrum, torsdag och fredag före loppet. Läs mer.
Kan jag lämna in väskan?
Ja, vid start och och mål finns väskinlämning.
Finns det barnvakt?
Vi ordnar det, mailto:info@6sjoar Det kan bli självkostnadspris, beroende på ålder och antal som är intresserade.
Hur tar jag mig till start?
Spring, cykla, åk buss, ånglok, bil eller kanot. Vi erbjuder gratis buss från Resecentrum i Uppsala. Om du förbokar så är det gratis, om du inte anmält att du ska åka buss så får du åka med ändå, men om det blir trångt – ge sittplats till de andra. Läs mer på sidan Praktisk information.